Eigenlijk had ik, nader beschouwd, in mijn jeugd al een heel veelkleurig bestaan. We woonden op een prachtplek aan de rand van het dorp, hadden koeien, varkens, een kippenren met kippen, eenden, kalkoenen, pauwen, parelhoenders, konijnen en duiven. Een flinke boomgaard met hoogstambomen, een grote moestuin en last but not least een rijpaard waarmee ik sportte en eindeloos door de Oisterwijkse bossen zwierf. Ik was dol op de honden en zij op mij. Ook genoot ik van pianoles en las veel. Leerde het boerenwerk en ook de jongens in ons gezin hadden huishoudelijk taken. Kortom een mooie voedingsbodem om liefde voor dieren, natuur, kunst en kultuur te ontwikkelen. We moesten onze handen vaak flink uit de mouwen steken én er was tijd om te “spelen”.
Jaren later. Ik zie mezelf nog voor een toelatingsgesprek naar de Nieuwe Akademie in Utrecht ( parttime kunst opleiding) fietsen. Aan het stuur een mapje tekeningen, schilderwerk en zelfs een borduursel geïnspireerd op knotwilgen. Ik werd aangenomen en er volgde een fantastische tijd. Mijn creativiteit en fantasie kregen vrij spel en de contouren van hoe ik later zou gaan werken tekenden zich al af.
Het is 2001. Door onrust gedreven zwierf ik door de Betuwe en belandde in een kleine boomgaard met opstal in Herwijnen. Hier vond ik mijn plek, op Kavel55. Deze naam verwijst naar de kadastrale registratie. De boomgaard grenst aan het Geofort, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De fortgracht met knotwilgen is mijn uitzicht. Ik at al jaren biologisch en omschakelen naar biologisch beheer was een logische stap. Door de aanplant van een aantal oude rassen op hoogstam kreeg de boomgaard de sfeer van de boomgaard die we vroeger thuis hadden. Hoge bomen waar je in kunt klimmen en een gigantische ladder tegen aan kunt zetten. Een windhaag, houtwalletjes en bloemrijke akkerranden volgden en droegen bij aan de ontwikkeling van biodiversiteit.
Mijn eerste oogst ging als “kroet” voor 3 ct p/kg de deur uit. Dat moest beter kunnen. Ik ging met een goed verhaal naar Rens, de eigenaar van RiodeBio in Utrecht. De winkel waar ik al jaren mijn inkopen deed. Dat verhaal sloeg aan en we sloten een deal. De winkel werd wekenlang volgestouwd met houten kratten vol biologisch fruit van Kavel55. Vanaf toen ging het balletje rollen. Fruit inkopen bij andere fruittelers was de volgende stap. Mijn klantenkring groeide gestaag en mijn aanbod breidde zich uit. Kavel55 groeide uit tot een bescheiden, aantrekkelijke groothandel in AGF, met een eigen karakter. In 2018 kon ik mijn groothandel overdragen aan enthousiaste, ervaren jonge ondernemers die bovendien specialisten zijn op het gebied van oude rassen. De naam Kavel55 is in nov 2021 gewijzigd in “Bioboomer” (een knipoog naar “babyboomer”. Ik ben van 1945. En het woord “boom” komt er in voor).
Er ontstond ruimte voor andere zaken. Wat al langer sluimerde kwam als een soort verborgen schat naar boven. Ik ging op een creatieve manier aan de slag met voor de hand liggend materiaal dat op de boomgaard te vinden was: fruit met kleine afwijkingen, misvorming of aantasting, de zogenaamde “Krenkelaars”. Ze spelen de hoofdrol in barokke, ludieke of sprookjesachtige composities, gefotografeerd tegen een achtergrond van knoestige en verweerde boomstammetjes of ander decors. Dan tonen ze hun verrassende schoonheid. Een vergelijkbare rol krijgen paddenstoelen. Onder andere de Bovist. Deze vergaat langzaam en dat verweringsproces, dat tot uitdrukking komt in mysterieuze metamorfoses, kun je mooi met de camera volgen. Kavelkunst.
Opnieuw heb ik een veelkleurig bestaan en geniet elke dag van de boomgaard en wat er om me heen gebeurt. Er is een vrijplaats ontstaan voor allerlei dieren: fazanten, wilde ganzen, waterhoentjes, meerkoetjes, futen, wilde eenden, aalscholvers, spechten, koolmeesjes, (appel)vinken, rietpiepers, roodborstjes, houtduiven, bosuil, hazen, egels, wilde- en solitaire bijen, hommels, lieveheersbeestjes, oorwormen, muizen, reeën, een buizerd die soms voor mijn neus een muis verschalkt én een paar hanen die ongestoord kunnen kraaien. Ik steek mijn handen graag uit de mouwen en er is weer tijd om te spelen.
Eind 2023 heb ik mijn boomgaard verkocht aan mijn buren van het GEOFORT en ik woon nu in Rossum (GLD)